Let's go outside!

Bootcamps, Personal Training en Blessurebehandeling door Karin Boots

Personal Hormonal Profiling - PHP

 Slanker, strakker, energieker of gewoon lekkerder in je vel?!

Wie herkent het niet….die ontevredenheid voor de spiegel!? En die frustratie, omdat je inmiddels best goed bezig bent met sporten en je voeding, maar de gewenste resultaten maar niet opschieten. Of dat lusteloze gevoel door een tekort aan energie. Of zelfs periodes van depressie. Kortom, het verlangen om gewoon weer lekker en tevreden in je vel te zitten.

Personal Hormonal Profiling™ (PHP) is een effectieve manier om je daar voor eens en voor altijd mee te helpen! PHP gaat in de eerste plaats over gezondheid en niet alleen over afvallen of aankomen. PHP gelooft niet in een ‘quick fix’ of ‘magic pill’ maar in het verbeteren van je basis(gewoonten), met name op het gebied van voeding! 

Hormonale balans

Om te begrijpen hoe Personal Hormonal Profiling werkt gaan we eerst inzoomen op de werking van hormonen in ons lichaam.

Onze hormonen reguleren onze stofwisseling, onze eetlust, fysieke kracht en de omvang van onze spieren, alsmede hoeveel en waar we vet opslaan, ons lichaamsgewicht en hoe we ons voelen. Hierbij draait alles om de balans tussen deze hormonen (o.a. insuline, testosteron, stresshormoon, groeihormoon, oestrogeen en schildklierhormoon).

Hormonen zijn dus verantwoordelijk voor ons metabolisme (de stofwisseling) en het metabolisme is weer bepalend voor ons lichaamsgewicht. Een snelle stofwisseling zorgt ervoor dat de calorieën verbrand worden terwijl een trage stofwisseling de calorieën opslaat als vet. Daarom kunnen twee personen exact hetzelfde eten terwijl de één op hetzelfde gewicht blijft en de ander zwaarder wordt.

Door middel van voeding, supplementen en training kunnen we het metabolisme aanzienlijk verhogen en onze hormonale balans herstellen waar nodig. De kunst is om gedurende de hele dag je metabolisme hoog te houden. Met training alleen kan je dit niet bereiken, voeding speelt hierbij een cruciale rol.

Personal Hormonal Profiling™ richt zich op 3 gebieden: voeding, supplementen en training. Deze tezamen gaan het gewenste resultaat opleveren. Alles is erop gericht om jouw hormonale balans te herstellen, je spijsvertering te optimaliseren, eventuele voedingstekorten op te heffen teneinde je lichaam in een anabole (=opbouwende) staat te krijgen waarbij je spiermassa opbouwt en vetmassa verliest. Je gezondheid gaat met sprongen vooruit én je gaat er beter uitzien!

Waarom diëten niet werken

Dit is dus totaal anders dan wat er gebeurt bij de meeste (crash)diëten waarbij de calorie-inname dusdanig beperkt wordt dat je lichaam als het ware in ‘survival-modus’ gaat en je behalve wat vet voornamelijk spiermassa verliest. Stop je vervolgens met het dieet dan gaat je lichaam extra veel vet opslaan om zich voor te bereiden op toekomstige ‘barre tijden’. Het zogenaamde jojo-effect.
Bovendien heb je hiermee een negatieve invloed uitgeoefend op je hormonale balans en daarmee je gezondheid. Je verliest misschien tijdelijk wat kilo’s maar gaat er slechter uitzien omdat je lichaam in catabole (=afbraak) staat is gekomen. Je herkent het vast wel bij jezelf of iemand in je omgeving: het typisch ingevallen gezicht, meer rimpels, slappe/overtollige huid en weinig energie hebben.

 Werkwijze PHP

Het PHP-traject start met een 12-punt huidplooi meting en een vragenlijst. Op 12 verschillende plekken op het lichaam gaan we de huidplooi meten. De verhouding tussen de verschillende huidplooien geeft een beeld van de hormonale situatie c.q. disbalans.

Uit de metingen kan worden afgeleid welk hormoon op dat moment het meest uit balans is en (mede)veroorzaker is van de klacht of het probleem. Op basis van de meetgegevens en vragenlijst maken we een geheel persoonlijk protocol gericht op voeding en training. Hiermee gaan we samen aan de slag tijdens de personal training en is er tussentijds contact om vragen en zaken waar je tegenaan loopt op te lossen.

Na 4 – 6 weken zal deze procedure worden herhaald om de vorderingen in kaart te brengen en te kijken of er iets dient te worden bijgesteld. Mogelijk is de in eerste instantie geconstateerde disbalans dusdanig goed ‘bijgetrokken’ dat het zinvol is om de schema's  aan te passen. Mogelijk voert op dat moment een andere disbalans de boventoon en zal daar op gericht gaan worden.

Vergelijk het met het laag voor laag afpellen van een ui…. zo wordt met PHP hormoon voor hormoon (op een natuurlijke wijze) in balans gebracht, terwijl voor de spiegel meer en meer het gewenste resultaat zichtbaar wordt.